JTR mengalu-alukan tuan puan untuk membaca tulisan dalam blog ini bagi manfaat tuan puan

Khamis, 1 Oktober 2009

kepada si pengempen Uptrend!!

Posted by Abu Hannan On 4:43:00 PG 7 comments

Uptrend, Susah bagi orang yang tak nak faham!

Baru-baru ini, kecoh seketika dikalangan sepupu sepapat saya ketika beraya di kampung kami di Melaka. Kecohnya disebabkan pertikaian halal atau haramnya uptrend. Saya hanya mendengar sahaja pertikaman lidah antara abang saya (yang tidak setuju mengatakan uptrend halal) dan seorang sepupu saya yang kini hampir menjadi jutawan uptrend.

Walaubagaimana pun, saya lebih selesa untuk memberi respon dengan hanya menulis tanpa bertikam lidah kerana cara itu lebih membuang masa saya dan meningkatkan paras suhu darah dalam badan. Untuk Kak Long, Angah, Bob n lain-lain, baca beberapa perkaran Syubhat dalam perniagaan Uptrend ini. Cara nak kenal sama ada halal atau tidak sesuatu transaksi kewangan itu, Islam gariskan dua perkara yang paling bebas iaitu:

1. Riba
2. Gharar (terdapat kekelabuan atau perkara yang tidak jelas atau cuba disembunyikan)

Itu asasnya, dan sebagai umat Islam, perlu diingat bahawa neraca segala perbuatan kita adalah berdasarkan shariah yang dinilai oleh al-Quran dan al-Sunnah serta Qaul Ulama tanpa menjual nama mana-mana ulama' tersebut. Ramai usahawan Uptrend yang lebih selesa menjual nama ulama untuk menghalalkan perniagaan mereka. Na'uzubillah, semoga Allah mengampunkan dosa-dosa mereka.

Ini komen ringkas saya berdasar apa yang uda terbaca dari laman web uptrend sendiri:

1. Logik atau tidak harga sesuatu barang yang murah dijual dengan harga yang terlalu mahal. contohnya 2 kotak kopi berharga RM 120? Ini sudah diragui di dalam Islam kerana beberapa perkara:
a) Harga terlalu tinggi dan tidak setaraf dengan nilai barang.
b) Wujud gharar (ragu-ragu) mengapa harga terlalu tinggi.
c) Terdapat unsur-unsur penginayaan dalam jual beli.
kalau tak percaya, lihat senarai harga yang diambil dari web uptrend2u ini.

NO CODE DESCRIPTIONS BV IBP (RM) *DELIVERY (EM) **S-POINTS RETAIL PRICE(RM)
1 EP0005 Coffee X'Sotika
(10sachets)
2 Box 45.6 152.00 7.60 152 120.00 Per Box
2 EP0006 LumiGlow E. Skin Cream (50G) 1 Btl 45.6 152.00 7.60 152 285.00 Per Btl
3 EP0007 LumiGlow E. Skin Cream (50G) 4 Btl 159.6 532.00 11.40 532
4 EP0008 LumiGlow E. Skin Cream (50G) 10 Btl 300.2 1200.80 26.60 1201
5 EP0011 Omega Plus 3 Btl 60.8 152.00 7.60 152 76.00 Per Btl
6 EP0010 Oxylife 2 Btl 45.6 152.00 7.60 152 142.50 Per Btl
7 EP0004 Uptrend Red Yeast Coffee (20 sac) 10 Box 19.95 130.00 30.40 130 23.00 Per Box
8 EP0013 Uptrend ClensUp 1 Box 19 53.20 7.60 53 121.60 Per Box
9 EP0014 Uptrend TrimmUp 2 Box 76 212.8 11.40 213 228.00 Per Box
10 EP0015 Uptrend HealUp 2 Btl 19 53.20 11.40 53 57.00 Per Box
11 EP0016 Nine Immuna 1 Btl 34.2 79.80 7.60 80 114.00 Per Btl
12 EP0017 Nine Pepta 1 Btl 34.2 79.80 7.60 80 114.00 Per Btl
13 EP0018 Nine Muda 1 Btl 34.2 79.80 7.60 80 114.00 Per Btl
14 EP0019 Nine Flexa 1 Btl 34.2 98.80 7.60 99 144.40 Per Btl
15 EP0020 Nine Immuna, Muda, Pepta, Flexa 1 Btl Each 125.4 319.20 7.60 319 486.40 Per set
16 EP0021 Oncoblast
(12 Btl/Box )
1 Box 87.4 399.00 11.40 399 475.00 Per Box


2. Produk dibeli dengan paksaan apabila anda jadi ahli. Dalam shariah, setiap jual beli mesti ada kesepakatan dan reda meredai antara pembeli dan penjual, Islam tidak mengiktirafan paksaan. Mengikut shariah, setiap jual beli mesti disepakati oleh kedua-dua pihak dan ada peruntukan untuk memberi tempoh pemulangan sekiranya terdapat kerosakan dalam barangan atau produk. Ini berdasarkan hadis Nabi yang bermaksud: "Sesungguhnya jual beli itu adalah reda meredai. Tengok syarat-syarat menjadi ahli Uptrend:

How Can i Start?

  • Excellent. Simple as it is, simply follow the 4 steps;
  • Sign up as our IBP with a registration fee of RM38.00
  • Purchase and sell at least one of the Product Packages (SCPP)
  • Introduce this business to at least 2 or more other individuals to join you as an IBP
  • Lastly, simply duplicate the system

3. Mengamalkan sistem Piramid (macam MLM). Saya dari sudut peribadi memang meragui sistem MLM ni lebih-lebih lagi sistem yang digunakan adalah sistem piramid. Secara ringkas, berlaku penginayaan di dalam sistem ini. Biasanya yang lebih untung adalh Upline dan yang akan bagi duit kepada Upline adalah downline mereka sehingga upline tidak lagi perlu berusaha dan hanya goyang kaki. Ini biasa terjadi dalam mana-mana MLM yang diamalkan. Sistem ini menganiaya orang bawah kerana hasil penat lelah mereka keuntungan mereka dimiliki juga oleh upline mereka tanpa perlu bekerja keras. Untuk mengetahui lebih banyak menganai MLM ini dari perspektif shariah, rujuk buku Wang Anda & Islam oleh Ust Zaharuddin.

Ini tiga perkara yang banyak memberi kesangsian kepada saya dan rakan-rakan lain mengenai perniagaan uptrend ini. Boleh rujuk link ini untuk kepastian yang lebih jelas oleh Pakar Kewangan Islam Ust Zaharuddin Abd Rahman.

7 Komen:

MLM....ADS4BUCKS....ALMOST THE SAME THING.

Inilah mslhnye jk konsep Matlamat menghalalkan cara diamalkan diklngn msykt, sehingga diketepikan asas ISLAM dlm stp cara, smoga kita sentiasa mendapat petunjuk oleh ALLAH SWT.

UPTREND DIHALALKAN OLEH PPIM
IMAM MASJID NEGARA MENJADI PENASIHAT UPTREND..
MASIH HARAM?

u tak paham apa itu piramid. in uptrend bentuk je mcm piramid but who is working hard you can earn more n u can beat your leader but in pyramid system leader is always on top n nobody can defeat it. this is hybrid system. once you join as a member you will relized why the thing is expensive, because the quality n technology of the thing is well protected. like lumingglow. why the price is expensive? because the product use a nano bio technology n in malaysia this product is one n only that we can found in up trend . if one of MLM company doesn't have a product, goverment did not easily give an AJL licence to company.so before u comment about up trend my suggestion study first what is pyramid system n what is hybrid system. so after this you will more carefull if u want to say about Halal n Haram. dont use your accedemic background to say something that you not really understand. enter into MLM world n you know which one is Halal n which one is Haram.study the system first.

mr. watever, uptrend n anything alike is a fraud.
WHY???
1) we are force to buy products. through bronze, gold, platinum...its up to us on WHAT buy!
2) the corruption of pyramid system(hybrid also has pyramid's character). the more downline u got, the richer u will be...if u really work hard, u sold products hard enough, NOT recruiting downliner hard enough!
3)ofcoz LUMIGLOW can only be found in uptrend...DUH!!! lumiglow is uptrend's product for GOD SAKE!! wic comes with varies names in other stores...
4) i dont say doing MLM will not make u rich, it will by time...but how does the money come?? another storey...
5)ppim does not really scrutinized, into how does uptrend operates, knowing it doesnt sell prohibited products, is suffice.
6) not a noble job per say...nor saying its bad either. a noble job serves the society, even being a tukang sapu is noble bcoz it serves the public. but doing MLM u only making benefit of urself!!!(ofcoz u can donate some)

lotsa factors im about to say...any objection n opinion???

3 alasan di atas untuk belum dapat memnimbulkan keraguan kepada saya untuk saya membuat keputusan uptrend haram....

anda nk kate ia halal. anda ade bnyk hujah untuk menghalalkannye. anda akn cari skit je bukti yg anda boleh sangkal sendri ttg pengharamannya. seorang ahli fiqh muamalat terangkan tntg haram skim seperti mlm, uptrend. anda xkn terima. anda dpt byk duit dr uptrend, anda mesti nk halalkannye jgk walaupun ianya haram. kalo lbh dr sorg ahli fiqh muamalat kate haram, knape kamu yg xde ilmu n kuase nk berlebihan dlm menegakkan benang yg basah? nk berkate ia halal n org len x phm konsep yg kamu perjuangkan? grow up beb. view sempit, x memerhati yg pasti sedangkan keraguan banyak di depan mata.. ko ni mcm ade munchausen syndrome la. penyakit2

Catat Ulasan

Pada pendapat anda?

Perjalanan

Tembusi Petra, Jordan Slideshow: BenTaleb’s trip was created by TripAdvisor. Create a free slideshow with music from your travel photos.
Sabda Baginda SAW ; "Ketahuilah ia (Dajjal) berada di laut Syam atau laut Yaman.. akan datang dari arah timur (lalu menunjukkan dengan tangan baginda).."[Riwayat Muslim]. Daripada Abi Bakr al-Siddiq r.a, sabda Baginda SAW, "Dajjal akan muncul ke bumi dari arah timur bernama KHURASAN." [Riwayat al-Tirmizi]. Daripada Anas bin Malik r.a, sabda Baginda SAW, "Dajjal akan keluar dari kota Yahudi ISFAHAN (Khurasan, IRAN) bersama 70,000 penduduk ISFAHAN". [Fath al-Rabbani Tartib Musnad Ahmad. Ibn Hajar berkata : "Sahih"]. Ibn Kathir berkata, Dajal pada mulanya akan muncul dari ISFAHAN dari sebuah kota Yahudi [al-Nihayah fi al-Fitan wa al-Malahim]. ISFAHAN adalah sebuah bandar terbesar YAHUDI di Iran dan pusat loji nuklear Iran pada masa kini.