JTR mengalu-alukan tuan puan untuk membaca tulisan dalam blog ini bagi manfaat tuan puan

Rabu, 2 September 2009

terus ke mercu

Posted by Abu Hannan On 1:29:00 PTG 3 comments


Terus Ke Mercu
Oleh: Abu Hannan Mohammad Sufian Bin Talib
1 Sept 2009, Batu Anam, Segamat Johor
12.40 tgh hari.



Selama tiga tahun saya dan sahabat-sahabat seangkatan membesar di Nilam Puri, Kelantan, bumi yang tidak asing lagi bagi para ilmuan Islam di Malaysia. Terlalu banyak pengalaman suka dan duka saya dan sahabat ketika di sana. Di Nilam Puri lah tempat saya menghabiskan masa menuntut ilmu dengan para sarjana yang berkaliber seperti Dr Ahmad Najib, Dr Johari Mat, Dr Basit, Dr Zakaria @ Mahmood Daud, Ust Hasyimi dan ramai lagi. Sebuah coretan pengalaman yang sukar untuk dilupakan. Apapun, masa itu sentiasa bergerak mendewasakan dunia dan umur. Pada 17 Ogos 2009, saya telahpun menerima anugegah berstatus diploma dalam bidang al-Syariah. Rasa terharu dihati ini masih belum lagi hilang, masih terngiang-ngiang lagi memori ketika istiadat konvokesyen KIAS diadakan di Balai Islam Lundang, Kota Bharu. Saya bersyukur kepada Allah kerana telah memberi ruang untuk saya menadah sebanyak mungkin ilmu bersama insan-insan idola saya ketika di sana. Walaubagaimana pun, ilmu yang ada ini masih lagi tidak mencukupi dan masih penuh dengan cacatnya. Kaki ini akan terus melangkah dan terus melangkah untuk mengaut rumput-rumput ilmu yang masih hijau di bumi yang lain. Selamat tinggal Nilam Puri, Ardh al-Kinanah…

Dari Nilam Puri ke Mafraq, Jordan


Alhamdulillah, Allah masih mengizinkan saya untuk mencari ilmu yang sentiasa kurang ini. InsyaAllah saya dan 14 orang sahabat lain dari KIAS akan terbang ke Jordan pada 3 hari raya ini bagi merealisasikan hasrat masing-masing menjunjung titah ‘Iqra’ dari tuhan Rab al-‘Alamin. Kami akan melanjutkan pelajaran di Universiti Al al-Bayt, Jordan di peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang pengajian Islam. Saya sendiri akan meneruskan kursus syariah dalam pengkhususan syariah wa al-Qanun. Tempoh masa pengajian kami ketika di sana nanti hanya dua tahun sahaja dan bukannya empat tahun. semoga Allah merahmati perjalanan hidup meranjaui liku-liku mehnah ini. Apa pun kepada sahabat-sahabat yang membaca coretan ringkas ini, diharap dapat bersama-sama tegur menegur jika saya ada melakukan kesilapan ketika berada dibumi orang nanti. Doa kalian amat saya harapkan. Hanya Allah sahaja yang boleh memberi ganjaran kepada kalian.

3 Komen:

salam... enta nak ke jordan ke??utk yg pasal kwangan yg enta tanye kat blog badn kbjikan pljr johor jordan tu, apa ktrg baleh bgtau, pihak Maij mmg shingga skrg, takde gerak kerja dlm mmberi zakat kpd student johor kat jordan, diorg juz leh support student kat mesir je..alasan nye ktrg tak tahu kenapa, taun lepas ade diorg dtg wat temuduga utk sape2 yg nak zakat, tapi resultnye, diorg tak bagi pon.diorg ade ckp syarat kene pndptan mak ayah bawah rm2000..ape2 hal lebih baik tnye sndiri kat unit zakat Maij kat JB tu.kalau tak tau katne leh buka lmn web MAIJ http://www.maij.gov.my/utama.htm

maaf tak dpt banyak sgt mmbantu..setakat ni student johor juz ade sorang kat mafraq,yg lain kat irbid dan mu'tah..n majoriti student johor dak2 tjaan JPA medic n dentistry..assalamualaikum

ade lebih kurang 80 org student johor kat jordan (di mu'tah amik bidang agama lbih kurg 10 org, di mafraq amik bdg agama sorg shj, selbihnye student medic n dntistry di irbid)..yg private juz studnt agama..yg mdic n dntistry tjaaan jpa n mara..maybe sbb student johor yg private kat cni tak ramai n yg private pon pndpatan mak ayah lebih rm2000, so sbb tu agaknye MAIJ tak bagi zakat scara individu kat studnt johor kat cni..Maij juz bg sumbangan kpd persatuan shja..ok, itu saje mlumat yg dpt sye bg serba sdikit,sorri kalau kekurangan..tp kaalu nak tau ape2 lagi tanye je kat blog BKPJJ tu.ensyaAllah ade yg reply.. ok..salamalayk

assalamualaikum...
sabar la... setiap kesusahan yg kita lalui pasti ada hikmahnya...allah 2 maha mengetahui segala2nya...i/allah pasti ada jln di luar sana buat kamu...i/allah...kami sentiasa mendoakan kamu semoga kamu berjaya di dunia & akhirat dan sentiasa dilindungi allah...dn di berkatinya...

Catat Ulasan

Pada pendapat anda?

Perjalanan

Tembusi Petra, Jordan Slideshow: BenTaleb’s trip was created by TripAdvisor. Create a free slideshow with music from your travel photos.
Sabda Baginda SAW ; "Ketahuilah ia (Dajjal) berada di laut Syam atau laut Yaman.. akan datang dari arah timur (lalu menunjukkan dengan tangan baginda).."[Riwayat Muslim]. Daripada Abi Bakr al-Siddiq r.a, sabda Baginda SAW, "Dajjal akan muncul ke bumi dari arah timur bernama KHURASAN." [Riwayat al-Tirmizi]. Daripada Anas bin Malik r.a, sabda Baginda SAW, "Dajjal akan keluar dari kota Yahudi ISFAHAN (Khurasan, IRAN) bersama 70,000 penduduk ISFAHAN". [Fath al-Rabbani Tartib Musnad Ahmad. Ibn Hajar berkata : "Sahih"]. Ibn Kathir berkata, Dajal pada mulanya akan muncul dari ISFAHAN dari sebuah kota Yahudi [al-Nihayah fi al-Fitan wa al-Malahim]. ISFAHAN adalah sebuah bandar terbesar YAHUDI di Iran dan pusat loji nuklear Iran pada masa kini.